SHARE
Blessures in het voetbal

Voetbal heeft in Nederland een van de grootste fanbases. Fitness en cardio niet meegerekend, staat veldvoetbal daarnaast met stip op één van de meest populaire sporten. Niet verwonderlijk dat ook de meeste sportblessures op het voetbalveld ontstaan. Maar hoe voorkom je een voetbalblessure? En nog belangrijker: hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Meest voorkomende blessures

Ruim 17% van alle blessures ontstaat door te fanatiek voetbalspel. Dat komt neer op ruim 760.000 blessures per jaar. Dat hoge aantal komt deels doordat voetbal een contactsport is, waarbij er tijdens een duel met de tegenstander regelmatig wat mis gaat. Toch ontstaan de meeste voetbalblessures door snel wenden en keren. Meestal ontstaan blessures bij voetballers dan ook aan spieren en pezen in de enkel, de knie, het bovenbeen en het onderbeen. Gescheurde of verrekte enkel- of kniebanden komen bij voetballers het vaakst voor.

Trainen met voorzorg

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het is daarom belangrijk om de risico’s op een blessure zo klein mogelijk te houden. Een blessure kan ontstaan door een verkeerde manier van trainen, maar ook door een slechte voorbereiding of warming-up, onvoldoende conditie, slecht materiaal of verkeerde schoenen. Toch is een blessure nooit helemaal te voorkomen. Deze kan bijvoorbeeld ook ontstaan door interne factoren, zoals leeftijd, lichaamsbouw, een afwijkend bewegingspatroon of een verkeerde houding en de invloed van bepaalde ziekten.

Genezing

Geen voetballer is hetzelfde, en dat geldt ook voor blessures. Sommige blessures genezen door simpelweg een tijd rust te nemen, terwijl andere blessures door een arts behandeld moeten worden. De zwaarte van een blessure bepaalt hoe snel je het veld weer op kunt. Ook al lijkt een blessure niet ernstig, door verkeerde belasting of te weinig rust kan een lichte blessure al snel verergeren. Daarnaast kan een verkeerde of niet volledige genezing ervoor zorgen dat een blessure opnieuw opspeelt. Vaak duurt het daarna een stuk langer voordat een spier of een pees opnieuw hersteld is. Daarom is het verstandig om na een ongeluk(je) op het veld ruim voldoende rust te nemen of om contact op te nemen met een sportfysiotherapeut of arts. Een arts kan je vertellen welke behandeling er nodig is, maar ook wat de oorzaak van een blessure is.

Vergoeding van fysiotherapie en sportarts

Wie fanatiek sport, loopt vanzelfsprekend meer kans op een blessure. In Nederland wordt een bezoekje aan de dokter of het ziekenhuis vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Bij fysiotherapie zit dat anders. Om de behandeling van een voetbalblessure vergoed te krijgen als je ouder bent dan 18 jaar, heb vrijwel altijd een aanvullende verzekering nodig. Hoeveel behandelingen je met een aanvullende verzekering vergoed krijgt, verschilt per verzekering. Wil je niet voor onverwachte kosten komen te staan wanneer je een blessure op loopt, check dan van te voren welke verzekering het beste bij jouw situatie aansluit.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY