SHARE
blessures

Een blessure aan je hamstring. Je zal het maar hebben. Toch kampt menig professioneel voetbalspeler met deze blessure. Messi staat hiermee momenteel in de spotlights. Toch aanwezig, maar geblesseerd langs de kant tijdens wedstrijden van FC Barcelona. Hoe kan het toch eigenlijk dat voetbalspelers zó vaak met blessures kampen? En wie van de profvoetballers spant de kroon met ‘lekker’ langs de kant zitten?

Hamstringblessure is voetballer-killer

We hebben het allemaal wel op televisie gezien. Messi weer langs de kant. Deze keer zal hij naar alle waarschijnlijkheid voor drie weken niet ingezet worden in duels van FC Barcelona. Coach Luis Enrique ziet het rozenkleurig in. FC Barcelona is een sterk team, dat de wedstrijden (hopelijk) ook weet te winnen zonder het magische spel van Messi. Fans hopen dat Messi weer snel op het veld verschijnt. Maar toch is een hamstringblessure niet iets wat met een dag of twee is opgelost.

Hoe komt zo’n hamstring blessure?

Even hard naar de bal sprinten om je tegenstander voor te zijn. Of je nou verdedigt of aanvalt, gerend moet er worden op het voetbalveld. Juist doordat voetballers in een korte tijd vaak moeten aanzetten en afremmen kan er een blessure aan de hamstring ontstaan. De hamstring is een groep van drie spieren aan de achterkant van het bovenbeen. Door een verkeerde beweging, bijvoorbeeld tijdens een harde sprint, kan er een verrekking of scheur in de spier ontstaan. Door rust, trainingsaanpassingen en fysiotherapie kan een hamstring genezen. Dit duurt tussen de 6 en 16 weken. De genezingsduur is afhankelijk van de ernst van de blessure.

Koning van de blessures

Uit cijfers van transfermarkt.nl blijkt dat Messi de meeste wedstrijden heeft moeten missen wegens blessures. Gevolgd door Cristiano Ronaldo. Opvallend is dat beide spelers ook de hoogste marktwaarde hebben. Beide spelers kampen regelmatig met zowel een hamstring- als dijbeenblessure. Door professionele hulp zitten zij vaak maar ‘enkele’ wedstrijden naast het veld.

Speler Marktwaarde Aantal gemiste
wedstrijden door
blessures
Lionel Messi 120 miljoen 65
Cristiano Ronaldo 110 miljoen 43
Neymar 100 miljoen 27
Luis Suárez 90 miljoen 2
Gareth Bale 90 miljoen 50
Antoine Griezmann 80 miljoen 0
Thomas Müller 75 miljoen 3
Robert Lewandowski 75 miljoen 9
Paul Pogba 70 miljoen 12
James Rodriguez 70 miljoen 39

Cristiano Ronaldo

Menig vrouw zal wegkwijnen bij de looks van Cristiano Ronaldo. Of juist niet natuurlijk. Deze 35-jarige voetballer is misschien wel een van de bekendste voetballers ter wereld. In een linksbuitenpositie is hij op zijn best. En deze positie heeft dan ook een behoorlijk prijskaartje. Een prijskaartje van 110 miljoen euro hangt er aan de benen van deze scorende speler. Toch heeft Cristiano al vele voetbalwedstrijden moeten missen. In 2008 en 2009 was vaak een enkelblessure de oorzaak. Hierbij heeft Cristiano maar liefst 101 dagen niet kunnen spelen en 21 wedstrijden moeten missen. Menig fan was maar al te blij dat de sterspeler eind 2009 weer hersteld was en weer kon shinen op het speelveld. Helaas kreeg Cristiano Ronaldo enkele jaren later, vanaf 3 april 2014 om precies te zijn, te maken met een fikse hamstringblessure. Hierdoor moest hij 9 wedstrijden missen.

Voetbalblessures in Nederland

Voetbal is in Nederland een van de populairste sporten. Niet alleen profvoetballers, maar ook amateurspelers zitten vaak langs de kant. Deze sport levert in ons land namelijk zo’n 650.000 blessures per jaar op. Dit is maar liefst 19% van alle sportblessures in Nederland. Voetbalblessures worden meestal behandeld door een fysiotherapeut. Fysiotherapie wordt voor volwassenen pas vanaf de 21 e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het mogelijk hiervoor een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Sommige zorgverzekeraars bieden vanuit de aanvullende zorgverzekering ook een vergoeding voor sportmedisch advies, waardoor blessures voorkomen kunnen worden. Er zijn in Nederland een hoop vergelijkingssites waar je, je zorgverzekering makkelijk kunt vergelijken. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Helemaal als dat genezen nogal lang duurt.

SHARE
Previous articleChampions League voetbalshirts

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY