Nederlands elftal

Nederlands elftal

Nederlands elftal

Het Nederlands Elftal behoort van oudsher tot een van de beste voetballanden ter wereld. 'Oranje', een verwijzing naar het shirt Nederlands Elftal, is vaak aanwezig op eindtoernooien (EK's en WK's) en heeft meermaals in de finale gestaan van het Wereldkampioenschap voetbal: in 1974, 1978 en 2010. Tóch is het Oranje nooit gelukt het WK te winnen, in tegenstelling tot het EK: deze prijs veroverde het team in 1988.

De beginjaren van het Nederlands Elftal

Het Nederlands Elftal verscheen voor het eerst in de karakteristieke Nederlands Elftal shirts op het veld in 1905 tijdens een wedstrijd tegen de Belgen. Deze wedstrijd werd met 1-4 gewonnen. Drie jaar later deed de ploeg mee aan haar eerste officiële toernooi, de Olympische Spelen in Londen. Daarbij werd tevens de eerste prijs veroverd: een bronzen medaille, veroverd na een klinkende 9-0 overwinning op het Finse team.

De EK's en WK's

In 1934 zou het Nederlands Elftal voor het eerst meedoen aan een wereldkampioenschap voetbal, een toernooi dat vier jaar eerder voor het eerst plaatsvond. Dit toernooi duurde welgeteld één wedstrijd: toen Nederland met 3-2 van Zwitserland verloor was het over. Vier jaar later gebeurde exact hetzelfde: toen werd er in de eerste en enige wedstrijd verloren van Tsjecho-Slowakije.

Totaalvoetbal

Het duurde tot 1974 voordat Nederland weer verscheen op een wereldkampioenschap voetbal. Onder leiding van de legendarische Johan Cruijff groeide Nederland in de shirts Nederlands Elftal direct uit tot een van de beste lanen ter wereld. Het bekende totaalvoetbal, een manier van spelen waarbij spelers blijvend van positie wisselen, bleek revolutionair te zijn. Nederland bereikte op dit Wk de finale, maar verloor deze tegen West-Duitsland. Het daaropvolgende EK in Joegoslavië van 1976 werd het eerste Europese toernooi, waar het derde werd. Het eerstvolgende WK, dat van 1978, had eveneens een finale met Nederland, maar weer werd er niet gewonnen. Gastland Argentinië bleek te sterk. Het duurde even voor Nederland zich weer wist te plaatsen voor de finale. In 2010 stond Oranje tegenover Spanje, maar voor de derde keer in de historie bleek de tegenstander aan het langste eind te trekken.

De recente jaren

Momenteel legt het Nederlands Elftal een (moeizame) kwalificatie af voor het EK 2016 in Frankrijk. Opmerkelijk, gezien het laatste WK toch erg positief eindigde voor Oranje. Hier sneuvelde het team in de halve finale tegen Argentinië, waar eerder wereldkampioen Spanje met een overtuigende 5-1 aan de kant werd gezet. Oranje won wél de troostfinale van gastland Brazilië: 3-0.

Shirt Nederlands Elftal

Tijdens deze toernooien verscheen Nederland altijd in het traditionele Nederlands Elftal shirt: vandaar ook de bijnaam Oranje. De Nederlands Elftal shirts zijn nog altijd oranje, hoewel bij uitwedstrijden het shirt Nederlands Elftal anders gekleurd is. Het Nederlands Elftal shirt is zodoende ook blauw, wit en zwart geweest.

No posts to display