SHARE
Nederlandse clubs in Champions League dat is vaak geen groot succes. Zo wisten de Nederlandse clubs geen potten te breken de laatste jaren. En dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Sterker nog, de kans neemt toe dat in de nabije toekomst de groepsfase van het miljoenenbal van start gaat zonder vertegenwoordiger uit Nederland.

Groten worden groter

De groten worden groter, de kleintjes worden kleiner. Dat is het verhaal van de verhoudingen in het Europese clubvoetbal. Clubs als Manchester City beschikken over schier oneindige voorraden kapitaal, waardoor ze (zeer) jonge talenten aan kunnen trekken en ridicuul veel contractspelers hebben. Die talenten zijn daardoor onbeschikbaar voor de subtoppers en middenmoters.
En het zijn alleen de allerrijksten, zoals Real Madrid, FC Barcelona en Chelsea, die zonder blikken en blozen tientallen miljoenen euro neerleggen voor de sterren. PSV, de landskampioen van Nederland, was vorig jaar al in de wolken toen het een al wat oudere Mexicaan (Guardado) aan kon trekken op huurbasis.

Financiële kracht

De financiële kracht van elite is overdonderend. Manchester City heeft afgelopen zomer voor ruim 200 miljoen euro gespendeerd. Daar stond 68 miljoen aan transferinkomsten tegenover. Verliessaldo op de transferbalans: -135 miljoen. Paris Saint-Germain lacht de boterzachte UEFA-regels omtrent “financial fair play” ook hard uit. De Franse club heeft een transferdeficit van bijna 100 miljoen euro.
Engelse verenigingen zullen de komende jaren de transfernieuwtjes domineren. Tv-zender Sky en BT hebben begin 2015 de rechten gekocht van de Premier League. Voor de jaren 2016 tot 2019 betaalt Sky de lieve som van bijna 7 miljard euro. Een deel van die enorme berg geld wordt uitgekeerd aan de clubs. De kampioen van Engeland zal naar verluidt zo’n 210 miljoen euro krijgen.

Engelse Premier League

Momenteel staan er vijf Engelse clubs in de top tien van wereldwijde verenigingen met de grootste marktwaarde. Accountantsbureau Deloitte meent dat Real Madrid in 2013-2014 de grootste omzet behaalde: 549,5 miljoen. Ook wat marktwaarde betreft spant de Koninklijke de kroon: 3,4 miljard dollar, gevolgd door FC Barcelona met 3,2 miljard en Manchester United met 2,8 miljard.
Niet toevallig zijn de clubs die hoog in zulke lijstjes staan, ook de clubs die afgelopen zomer weer met geld smeten. Kevin de Bruyne voor 74 miljoen naar Manchester City, Angel Di Maria voor 63 miljoen naar Paris Saint-Germain, de pas negentienjarige en nog vrij onbewezen Anthony Martial voor 50 miljoen naar Manchester United. Het zijn bedragen waar Nederlandse clubs al niet eens meer over dromen. PSV gaf 21 miljoen uit voor twaalf aanwinsten en Ajax 11 miljoen voor 17 nieuwelingen.

Prestaties van Nederlandse clubs in Champions League

Terwijl de kloof tussen arm en rijk verwijdt, wordt ook de discrepantie in prestaties forser. In 1998, toen Ajax nog meetelde in Europa, stond Nederland op plek vijf in de UEFA landenranking. Vijf jaar later was Nederland al gezakt naar plek acht, in 2008 naar plek negen en momenteel staan “we” op een treurige tiende plaats. De lijst wordt samengesteld op de Europese clubprestaties in de afgelopen vijf jaar.
Seizoen 2010-2011 was relatief succesvol en als dat jaar in 2016 wegvalt, ziet het er somber uit. Als dit jaar weer een armzalig aantal punten bijeen wordt gesprokkeld, verliest de kampioen van Nederland in 2017 rechtstreekse plaatsing voor de groepsfase van de CL en kan de nummer twee een ticket voor de voorrondes vergeten.

Machteloze Eredivisie

Wat moeten Nederlandse clubs doen om zich te wapenen tegen de overmacht van de reuzen uit Engeland, Spanje, Duitsland (Bayern München) en de weer opkomende Italiaanse machtsblokken (Juventus)? Er lijkt geen kruid tegen gewassen. Jeugdspelers opleiden helpt om zelf wat geld in het laatje te krijgen, maar zal niet tot sportieve heldendaden leiden, want rond hun twintigste wordt te hard aan de grootste talenten ze getrokken om ze binnenboord te houden. Misschien moeten toch de plannen voor samenvoeging met de Belgische competitie uit de la worden gehaald, want marktvergroting is nodig voor meer financiële armslag.

PSV in de Champions League

Dit seizoen is het Eindhovense PSV de enige Nederlandse participant aan de Champions League. De tegenstanders zijn niet misselijk: Manchester United, Wolfsburg (vice-kampioen van Duitsland) en CSKA Moskou (vice-kampioen van Rusland). Die Wolfe kochten Julian Draxler en Max Kruse voor samen 48 miljoen. Bij CSKA Moskou spelen vijf Russen met allen minstens 45 interlands.
Marcel Brands, technisch directeur bij PSV, geeft volmondig toe dat de Champions League niets meer is dan een leuk toetje, een aardige bijkomstigheid van landskampioen worden. Die schaal opnieuw behalen is het doel voor 2015-2016. “Het is bijna een vaststaand gegeven dat deelname aan de Champions League punten kost in de nationale competitie”, aldus Brands. “Dus die 2 ambities zijn heel moeilijk te combineren.”
Ook bookmakers geloven niet in overwintering van de Brabanders in de Champions League. De kans op groepswinst wordt ingeschaald op zeven procent, die op kwalificatie voor de knock out fase twintig procent. Dat Manchester City groep B wel zal overleven, is volgens de bookies voor 84 procent zeker.

Overwinteren in Champions League al bijna onmogelijk

En wie kijkt er nog van op, als bij de laatste zestien Ajax, PSV, Feyenoord of een andere afgevaardigde van de Eredivisie ontbreekt? Sinds 2008 redt de Champions League het vanaf de achtste finales prima zonder Nederlandse inbreng. In 2007 ging PSV in de kwartfinale ten onder tegen Liverpool, daarna wisten Nederlandse clubs niet meer in de Champions League te overwinteren. Engelse en Spaanse clubs deden dat vanaf dat seizoen tot afgelopen seizoen liefst 25 keer, Duitse en Italiaanse clubs 19 keer. Zelfs bij Cyprus staat de teller op één.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY