SHARE
Willem II is een Tilburgse voetbalclub die op 12 augustus 1896 is opgericht door Gerard de Ruiter. De club is vernoemd naar Koning Willem II, die zijn militair hoofdkwartier had gevestigd in Tilburg en ook overleed in de stad. De Tilburgers spelen hun wedstrijden in het Koning Willem II stadion, waar plaats is voor 14.700 supporters.

Prijzenkast Willem II

Willem II werd drie keer kampioen van Nederland (1915-1916, 1951-1952, 1954-1955) en won twee maal de beker (1943-1944, 1962-1963). Het lukte de club om één keer in de Champions League uit te komen (1999-2000) en in 2002 wisten ze de halve finale van de UEFA Intertoto Cup te behalen, waar de Tricolores in een dubbele confrontatie verloor van het Spaanse Malaga. De bekendste oud-Willem II’ers zijn Sami Hyypiä, Jaap Stam en Marc Overmars.

Eerste kampioenschap betaald voetbal

Willem II werd in 1955 de eerste landskampioen in het betaalde voetbal. In de jaren ervoor was Willem II actief bij de Nederlandse voetbalbond (KNVB), maar was het nog onbetaald. Op de laatste speeldag in het seizoen 1954-1955 moesten de Tilburgers winnen van FC Eindhoven en was het afhankelijk van concurrent NAC Breda. PSV wist van NAC te winnen en de ‘Super Kruiken’ wonnen zelf met 2-3 bij FC Eindhoven, waardoor Willem II zich de allereerste landskampioen van Nederland in het betaalde voetbal mocht noemen. De Tricolores mochten uitkomen in de Europa Cup 1, maar bedankte voor de eer, zodat PSV kon debuteren in Europa.

Eerste Divisie

De jaren daarna wist Willem II geen kampioen te worden van Nederland en in 1966-1967 degradeerden de Tricolores zelfs naar de Eerste Divisie, het tweede niveau van het Nederlandse betaalde voetbal. Pas in het seizoen 1979-1980 wist Willem II terug te keren op het hoogste niveau. In de nacompetitie was Willem II Fortuna Sittard, FC Groningen en Telstar de baas.

Financiële problemen

In 1979 kende Willem II de eerste financiële zorgen. Er was een schuld opgebouwd van maar liefst 1,2 miljoen gulden. Willem II bleef in leven door met shirtreclame te gaan spelen (Tempofoon), 200.000 gulden van de Stichting Behoud Betaald Voetbal Regio en afspraken met de fiscus en het bedrijfsleven. Vijf jaar later had de ‘Trots van het Voetballand’ de zaakjes weer op orde, maar degradeerde het wel uit de Eredivisie.

Koning Co

Vanaf 1997 was Co Adriaanse de eindverantwoordelijke voor de sportieve prestaties van Willem II. Adriaanse behaalde met de Tricolores onder andere de 5e en 2e plaats op de ranglijst. In het seizoen 1999-2000 mocht Tilburg uitkomen in de Champions League, maar dat was geen succes. Slechts twee punten pakte de club in de poulefase, daarmee was het uitgeschakeld. De Tilburgers eindigde in dat seizoen teleurstellend als 9e en Co Adriaanse vertrok uit het zuiden.
 
Tilburg veranderde in een stabiele middenmotor in de Eredivisie. In het seizoen 2010-2011 bleek Willem II wederom financiële problemen te hebben. De salarissen konden niet meer worden betaald en de club stond aan de rand van de afgrond. Uiteindelijk hielp de Gemeente Tilburg de ‘Stoere Kerels’ door een subsidie van 1,2 miljoen euro. Tilburg verdween wel uit de Eredivisie, maar wist het seizoen erna weer terug te keren op het hoogste niveau. Doordat er financieel weinig mogelijk was degradeerde de Tricolores in het seizoen 2012-2013 wederom naar de Jupiler League. Onder Jurgen Streppel werd er in Tilburg feest gevierd, omdat het kampioen werd van de Eredivisie. In het seizoen 2014-2015 werden de Tricolores zelfs 9e. Het laatste seizoen was echter opnieuw van een mindere kwaliteit. Via de nacompetitie werd gehandhaafd door NAC Breda in de finale wedstrijd aan de kant te zetten. Voor het Tilburgse publiek voelde deze overwinning aan als een titel.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY