SHARE

Vitesse, afkomstig uit Arnhem, is ontstaan in 1892 en is daarmee de één na oudste club van Nederland, enkel Sparta Rotterdam is eerder opgericht. Vitesse speelt zijn thuiswedstrijden in de Arnhemse GelreDome en is in de historie vaak de eeuwige tweede. Zo speelde het drie verloren bekerfinales en werd het in de beginjaren vijfmaal tweede in de kampioenscompetitie. De enige titel die ‘Vites’ ooit pakte was het kampioenschap in de Eerste divisie in 1977 en 1989.

Kampioen van het Oosten

Vitesse was na de oprichting de grote kampioen van het Oosten, waar het vijfmaal kampioen werd. Wanneer het echter voor het landskampioenschap streed moest Vitesse telkens genoegen nemen met een tweede plaats. Na een aantal jaar in de Tweede divisie was Vitesse precies op tijd terug in de Eerste divisie om bij de intrede van het betaald voetbal mee te gaan met de overige clubs. Na een kort jaartje Eredivisie speelde de club een aantal jaar in de Eerste divisie tot de Arnhemmers het eerste echte kampioenschap pakte in 1977.

Vitesse maakt furore

Nadat Vitesse in 1980 weer gedegradeerd was en een financieel moeilijke periode meemaakte ging het aan het eind van de jaren ‘80 weer beter en werd het voor de tweede maal kampioen waarna de grootste glorieperiode kwam. In de Eredivisie eindigde het tien jaar lang bij de eerste zes met de derde plek in het seizoen ‘97/98 als hoogtepunt met Nikos Machlas als topscorer van de Arnhemmers. Als promovendus bereikte de club ook de bekerfinale met Mr. Vitesse Theo Bos in de gelederen, deze werd echter verloren van PSV. Ook Europees deed ‘Vites’ meerdere jaren mee met wedstrijden tegen Real Madrid, Internazionale en Liverpool als hoogtepunten. Vitesse kwam nooit verder dan een achtste finale in Europa maar was een tegenstander om niet te onderschatten.

Jordania tijdperk

Na een financieel drama met het ontslag van de voorzitter als gevolg ging het sportief minder met Vitesse dat tien jaar onderin de middenmoot bungelde en wachtte tot de club zijn zaken op orde kreeg. Nadat in 2010 Merab Jordania de club voor bijna 100% in zijn bezit krijgt gaat het financieel weer beter bij ‘Hollywood aan de Rijn’ en wanneer John van den Brom in 2011 wordt aangesteld als trainer gaat het ook sportief gezien weer goed, zo bereikte zij via de play-offs Europees voetbal. Hierna neemt Fred Rutten het over en met topscorer Wilfried Bony en toptalent Marco van Ginkel in de gelederen worden ze uiteindelijk 4e in de Eredivisie.

Toch zit er een zwarte rand aan het successeizoen van 2012/2013. Op 28 februari 2013 overlijdt Mister Vitesse Theo Bos aan een ernstige ziekte. Vitesse staat stil bij de gebeurtenis door in duel met FC Utrecht het spel stil te leggen in de 4e minuut, het nummer van Theo Bos was 4, om vervolgens een minuut lang een staande ovatie te geven aan de held van de Arnhemmers. Het nummer 4 zal dan ook nooit meer worden gedragen door een speler van ‘Vites’.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY