SHARE
Sportclub Heerenveen, afkomstig uit het gelijknamige plaatsje in Friesland, is opgericht in 1920 en speelt zijn thuiswedstrijden in het Abe Lenstra Stadion, vernoemd naar de grote sterspeler uit de historie van de club. De enige echte prijs die in de prijzenkast van de club staat is de KNVB Beker uit 2009. Verder is de beste prestatie de tweede plek in de Eredivisie in het seizoen 2000.

Abe Lenstra

Voordat het betaald voetbal zijn intrede deed was Heerenveen ongenaakbaar mede dankzij Abe Lenstra, die de ploeg uit Heerenveen van 1941 tot 1951 negen maal kampioen maakte. Toen drie jaar later het betaald voetbal werd ingesteld twijfelde Heerenveen en dankzij die twijfel verloor het Abe Lenstra aan Sportclub Enschede. Na een aantal jaar in de Tweede divisie wist Heerenveen dan toch de Eerste divisie te bereiken in 1970.

Foppe de Haan

In 23 jaar tijd speelde Heerenveen er 22 in de Eerste divisie. Eenmaal promoveerde het via de nacompetitie naar het hoogste niveau in Nederland maar de Friezen werden het seizoen daarop 16e en legde het op doelsaldo af en keerde zo terug in de Eerste divisie. In 1993 werd onder succescoach Foppe de Haan toch promotie afgedongen. Heerenveen promoveerde via de nacompetitie naar de Eredivisie.

Europees voetbal Heerenveen

Na 5 jaar mochen ‘De Superfriezen’ zich voor het eerst in Europa scharen nadat het Europees voetbal had bereikt via de beker. Daarin bereikte het de tweede ronde maar werd het uitgeschakeld door het Kroatische Varteks Varazdin. In het seizoen 1999/2000 kende de club uit het Noorden zijn hoogtepunt door op de tweede plaats in de Eredivisie te eindigen. Het leverde een plek in de Champions League op waar een poule met Olympique Lyon, Valencia en Olympiakos te hoog gegrepen was voor de Friezen.
 
Na de historische Champions League-deelname was het tijd voor Foppe de Haan om na bijna 20 jaar afscheid te nemen als trainer van Heerenveen. Gertjan Verbeek werd zijn opvolger en ook onder hem speelde de club een rol van betekenis. Zes jaar op rij kwamen ‘De Superfriezen’ uit in de UEFA Cup en later Europa League maar nooit kwam het verder dan de derde ronde. Zo stonden ooit Newcastle United en Steaua Boekarest een plaats bij de laatste zestien in de weg.
 
In het laatste seizoen onder Gertjan Verbeek zette Heerenveen een record neer door 88 keer te scoren in één seizoen. Na het vertrek van Verbeek in 2008 kwam Trond Sollied als trainer naar Heerenveen. In zijn eerste seizoen werden de Noordelingen knap 5e en behaalde het opnieuw Europees voetbal maar nog belangrijk won het zijn enige prijs in de historie van club. Na twee keer verliezend bekerfinalist te zijn geweest was het in 2009 na strafschoppen wel raak tegen FC Twente. Na Sollied kwam er een legio aan trainers in korte tijd waarna Marco van Basten het uiteindelijk overnam.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY