SHARE
Sport Club Cambuur uit Leeuwarden is een relatief nieuwe club en is opgericht in 1964. Als vervanger van het naar de amateurs kerende VV Leeuwarden pakte het onmiddellijk de titel in de Tweede Divisie. Cambuur speelt zijn thuiswedstrijden in het Cambuurstadion, dat een capaciteit kent van 10.000 supporters. Het is een zeer oud stadion met een rijke geschiedenis en wordt al sinds 1936 gebruikt. Inmiddels zijn er ook al plannen voor een nieuw stadion voor de Friese ploeg, het plan ligt er echter al sinds 2009 en de bouw van het nieuwe stadion, dat 16.000 toeschouwers moest kunnen herbergen, is nog altijd niet begonnen.

Eerste Divisie naar Eredivisie

Cambuur speelde het grootste deel van zijn bestaan in de Eerste Divisie maar speelt in het huidige seizoen (2013/2014) weer in Eredivisie. Het is het vijfde seizoen Eredivisievoetbal in de clubhistorie. In 1992 promoveerde ‘SCC’ voor de eerste maal vanuit de Eerste Divisie naar de Eredivisie om daar vervolgens twee seizoenen lang in te vertoeven. Hierna volgde er in 1994 directe degradatie en een periode van vier jaar in de Eerste Divisie. Via nacompetitie promoveerde Cambuur weer terug naar de hoogste afdeling om twee jaar later via dezelfde nacompetitie weer een niveau lager te spelen. Dertien jaar lang was er vervolgens geen Eredivisievoetbal te aanschouwen in Leeuwarden maar in het huidige seizoen zijn de Friezen weer teruggekeerd naar het hoogste niveau.

Financiële problemen Cambuur

Financieel kende Cambuur ook een zware periode waarbij de ‘Old Boys’ uiteindelijk redding brachten. Door het Cambuurstadion als onderpand te gebruiken konden de vier vrienden en Leeuwarder zakenlieden Jan Riedstra, Klaas Buwalda, Wim Sleijfer en Dirk Hoekstra garant staan voor de schuld van de club. Dit zou opgelost worden met de verkoop van het oude stadion. Die verkoop ging echter nooit door waardoor Cambuur opnieuw in financieel zwaar weer terecht kwam.Gerald van den Belt, Algemeen Directeur sinds 2009, saneerde uiteindelijk de schulden grotendeels waarna de club weer financieel gezond werd.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY