SHARE
PSV, de Philips Sport Vereniging, is afkomstig uit Eindhoven. De club werd in 1913 opgericht als een voetbalvereniging voor werknemers van het bedrijf Philips uit Eindhoven. PSV behoort als vanouds tot de traditionele top drie van Nederland samen met Ajax en Feyenoord.

Prijzenkast PSV

De prijzenkast van de ‘Boerûh’ is rijkelijk gevuld met onder meer 21 landstitels en 9 bekers. Europees gezien won het eenmaal de Europacup I en eenmaal de UEFA Cup. PSV speelt zijn thuiswedstrijd in het Philips stadion te Eindhoven. Bovendien hebben ze in Eindhoven meerdere records in handen, te weten het record voor meeste goals aller tijden: Willy van der Kuijlen (308), de meeste goals in één seizoen: Coen Dillen (43) en het langst zonder tegengoals: Heurelho Gomes en Edwin Zoetebier (1159 min).

Beginjaren

PSV speelde in 1914 voor het eerst mee in de competitie en na zeven jaar bereikte het de hoogste afdeling van het voetbal. Na een degradatie en onmiddellijke promotie in 1925 speelt PSV sinds 1926 onafgebroken op het hoogste niveau in Nederland. De eerste landstitel dateert van 1929 en de eerste KNVB Beker werd in 1950 binnengesleept. Het duurt echter tot de jaren zeventig tot PSV zijn eerste glorieperiode kent.

Glorietijd

Met spelers als Willy van der Kuijlen en de gebroeders Van de Kerkhof in de gelederen bereikt PSV in de Nederlandse competitie de nodige successen met drie landstitels, twee bekers en ook Europees begonnen ze mee te draaien. Na drie keer de halve finale te hebben bereikt was het in 1978 raak. De UEFA Cup werd gewonnen doordat PSV over twee duels de betere was tegen Bastia.
 
Na een licht verval aan het begin van de jaren tachtig staat het tweede gedeelte van diezelfde jaren tachtig te boek als de Gouden periode van PSV. Zo werden de Eindhovenaren tussen 1986 en 1992 alleen in het jaar 1990 geen kampioen van Nederland. Met spelers als Ronald Koeman, Hans van Breukelen en de Deense Søren Lerby waren de rood-witten haast onverslaanbaar en bereikte het in 1988 het ultieme hoogtepunt uit de geschiedenis van de club. PSV won de Europacup I met Guus Hiddink als coach door met strafschoppen van Benfica te winnen. De wereldbeker werd helaas niet gewonnen en zo is dat de enige van ‘De Grote Drie’ die zij nooit hebben weten te winnen.

Jaren ’90

In de jaren negentig komen vele talenten uit het buiten- én binnenland naar PSV om in Eindhoven te ontwikkelen tot een topspeler. Zo speelden in die tijd Romario, Ronaldo, Van Nistelrooij en Cocu in Eindhoven. Vier landstitels werden behaald maar Europees werden geen prijzen meer gepakt door de Eindhovenaren. In de nieuwe eeuw startte de club opnieuw ongekend met zeven landstitels in acht jaar en bereikte het eenmaal de halve en eenmaal de kwartfinale van de Champions League met spelers als Arjen Robben en Mark van Bommel maar kent het daarna een mindere periode zonder vele prijzen.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY