SHARE
PEC Zwolle, voluit de Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie Zwolle is overeenkomstig uit het gelijknamige plaatsje uit Overijssel. PEC Zwolle is ontstaan uit een fusie van de clubs PH en EDN en speelt zijn thuiswedstrijden in het IJsseldeltastadion. PEC Zwolle behaalde drie keer het kampioenschap in de Eerste Divisie en bereikte tweemaal de bekerfinale, die het beide verloor.

Bekerfinales

Na het oprichting van het betaalde voetbal kwam PEC Zwolle in de Tweede divisie terecht waar het vijftien jaar op rij acteerde. In 1970 promoveerde PEC dan toch via een tweede plaats naar de Eerste divisie. Nog voor het betaalde voetbal was ingevoerd had PEC Zwolle al een bekerfinale achter de rug. In 1928 bereikte het de finale maar ging het met 2-0 ten onder tegen RCH. De tweede bekerfinale werd in 1976 gehaald toen PEC Zwolle in Nijmegen uiteindelijk FC Twente met de beker zag staan na verlenging.

Financiële problemen

PEC Zwolle kwam in de Eerste divisie driemaal tot een periodetitel die recht gaf tot nacompetitie voor promotie maar de Zwollenaren wisten het niet voor elkaar te krijgen om deze winnend af te sluiten. Tot in 1978 PEC Zwolle voor het eerst kampioen werd en direct promoveerde naar de Eredivisie. Na een goede beginperiode kwamen de Zwollenaren vervolgens in degradatienood wat leidde tot de nodige financiële problemen. In 1982 dreigde een definitief faillissement maar dit werd middels projectontwikkelaar Marten Eibrink afgewend.

FC Zwolle

Na een korte schommeling tussen de Eredivisie en de Eerste divisie degradeerde PEC in 1989 definitief naar de Eerste divisie waarna een faillissement een jaar later onhoudbaar bleek. In 1990 gaat PEC Zwolle definitief failliet en ontstaat FC Zwolle, mede dankzij voorzitter Gaston Sporre. FC Zwolle promoveerde na vijf jaar nacompetitie op rij in 2002 door voor de tweede maal kampioen te worden. Het jaar erna speelde het opnieuw nacompetitie maar ditmaal tegen degradatie. Zwolle overleefde het op het nippertje maar ging een jaar later rechtstreeks naar de Eerste divisie.

PEC Zwolle

Het duurde lang voor Zwolle weer terugkeerde in de Eredivisie. In 2011 was het erg dichtbij maar de Zwollenaren verspeelden een voorsprong van 15 punten op RKC Waalwijk en konden opnieuw de nacompetitie in waar het in de absolute slotfase fout ging tegen VVV Venlo. Een jaar later herhaalde het doemscenario voor Zwolle zich bijna. Een voorsprong van 13 punten op Sparta werd teruggebracht tot drie punten maar Zwolle pakte uiteindelijk toch de titel en promoveerde naar de Eredivisie waar het zich opwerkte tot een leuk voetballende middenmoter die aan het begin van het seizoen 2013/2014 zelfs bovenaan stond na vijf speelrondes. De naam werd weer terug veranderd in PEC Zwolle om de banden met de historie aan te halen.
SHARE
Previous articleGeschiedenis NAC Breda
Next articleGeschiedenis PSV

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY