SHARE
NAC Breda, de Eredivisieclub uit Breda is in 1912 ontstaan uit een fusie van de clubs NOAD en ADVENDO. Deze fusie leverde de op een na langste clubnaam ter wereld op, te weten: Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda. NAC, zoals men in de volksmond over de Bredase club spreekt, werkt sinds 1996 zijn thuiswedstrijden af in het Rat Verlegh Stadion als opvolger van het roemruchte stadion aan de Beatrixstraat. De club kende in hun historie twee grote successen: eenmaal de landstitel en eenmaal de KNVB Beker werd binnengehaald.

Landstitel in 1921

Het grootste en eerste succes in de historie van NAC Breda is de landstitel die werd behaald in 1921. De Brabanders werden kampioen van het Zuiden en versloegen in de landelijke kampioenscompetitie tweemaal Ajax en Go Ahead om daarmee de titel binnen te halen. In de jaren hierop wist Breda maar liefst zes keer kampioen van het Zuiden te worden, met als grootste speler Antoon ‘Rat’ Verlegh, maar een landstitel werd nooit meer gehaald.

Bekersucces

Het eerste succes van NAC Breda in de beker dateert van 1930 toen men in de halve finale werd uitgeschakeld door Excelsior. In de geschiedenis wist men viermaal de finale van de beker te behalen en in 1973 won het de cup door NEC met 2-0 te verslaan in een overvolle Kuip. NAC stond de afgelopen jaren te boek als echte cupfighter waarin men meerdere tussen 2006 en 2009 drie keer op rij de halve finale wist te bereiken. Opvallend hierbij was het grote aantal uitwedstrijden wat de ‘Parel van het Zuiden’ in de beker voor de kiezen kreeg.

Europese avonturen

Europees gezien speelde NAC in totaal 12 duels. In 1967 mocht het voor het eerst aantreden in Europa nadat de Bredanaars de bekerfinale verloren van Ajax, dat landskampioen werd. In de eerste ronde schakelde het Floriana FC uit Malta uit (2-1, 1-0 winst) en hierna stuitte het op Cardiff City dat in Wales te sterk bleek voor ‘The Yellow Army’ (1-1, 4-1 verlies). In 2002 mocht NAC voor het eerst aantreden in de UEFA Cup en trof het Newcastle United. Weliswaar verloor de ploeg uit Breda tweemaal met 5-0 en 1-0 maar de sfeer was voor de supporters grandioos. Het laatste Europese avontuur was in 2009 toen het Armeense Gandzasar Kapan (6-0, 2-0 winst) en Polonia Warschau (1-0, 3-1 winst) en men in de laatste play-off ronde werd uitgeschakeld door het Spaanse Villareal (1-3 en 1-6 verlies).

Avondje NAC

NAC staat nationaal bekend om ‘Het Avondje NAC’, ontstaan in de jaren zeventig toen NAC zijn thuiswedstrijden op de zaterdagavond ging spelen en vanwege de sfeer op de tribunes B-Side en Vak G. NAC heeft daarnaast de grootste bieromzet van Nederland en kampt al jaren met financiële malaise en flinke schulden.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY