SHARE
Heracles Almelo, de tweede Eredivisionist naast Ajax die vernoemd is naar een persoon uit de Griekse Mythologie, namelijk de halfgod Herakles. De ploeg uit Almelo speelt zijn wedstrijden in het Polman stadion, waar men op een mooie lap kunstgras acteert. Het grootste succes van Heracles zijn de landstitels uit 1927 en 1941 en men was eenmaal heel dichtbij de winst van KNVB Beker, maar in de finale ging men onderuit. Heracles kwam in de historie voornamelijk uit in de Eerste Divisie maar speelt inmiddels sinds 2005 al in de Eredivisie.

SC Heracles

Sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 klom Heracles, toentertijd nog SC Heracles, in acht jaar tijd op naar de Eredivisie. Dit deed het onder aanvoering van het legendarische spitsenduo Joop Schuman, die in het seizoen 1961/62 maar liefst 47 keer scoorde, en de Zuid-Afrikaan Steve Makone. Na vier seizoenen Eredivisie was het sprookje van Heracles helaas weer voorbij. Met een tekort van twee punten degradeerde het terug naar de Eerste Divisie.
 
Na de degradatie van Heracles ging het lang slecht met de club en bungelde het onderin de Eerste Divisie tot het in 1985 weer promoveerde om vervolgens een jaar later terug te degraderen. Grote hoogtepunt van dat ene jaar in de Eredivisie was de 0-3 winst op buurman en rivaal FC Twente. Door de degradatie van Heracles moest het toezien hoe vele spelers hun heil ergens anders zochten, waaronder later Oranje-international Hendrie Krüzen.

Heracles Almelo

Aan het begin van de nieuwe eeuw leek Heracles, dat vanaf nu door het leven gaat als Heracles Almelo, na een opmars van de jaren ervoor weer terug te kunnen keren naar de Eredivisie. In het jaar 2000 leek Heracles onder trainer Fritz Korbach te promoveren maar de nacompetitie werd niet met het gewenste resultaat afgesloten. Vier jaar later leek het onder Gertjan Verbeek wel te lukken maar men faalde in de beslissende promotiewedstrijd. In het jaar erna onder trainer Peter Bosz lukte het dan toch toen Heracles op de allerlaatste speeldag het kampioenschap wist binnen te halen.
 
Na de promotie naar de Eredivisie bouwt Heracles uit naar een stabiele middenmoter en wordt na een halve finale in 2008 zowaar de bekerfinale gehaald in 2012. Deze gaat echter met 3-0 kansloos verloren tegen PSV. Tot tweemaal toe is Heracles dichtbij Europees voetbal maar in de play-offs weet men net niet door te  breken.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY