SHARE
Go Ahead Eagles is afkomstig uit Deventer en luisterde tot aan 1971 naar de clubnaam Go Ahead. Go Ahead Eagles speelt zijn thuiswedstrijden in de oude Adelaarshorst, het stadion dat al bijna 100 jaar in gebruik is. Go Ahead Eagles werd in de historie van de club viermaal kampioen van Nederland en stond één keer in de finale van de KNVB, die het jammerlijk verloor. Het kwam ook eenmaal uit in Europa, waar het in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

Oprichting Go Ahead

Go Ahead Eagles was kort na de oprichting in 1902 succesvol in de vaderlandse competitie. De Deventenaren waren in 1916 dichtbij maar toen werd de finale van het landskampioenschap nog verloren maar een jaar later mocht Go Ahead zich kampioen van Nederland noemen. Dit kunstje werd door Go Ahead nog driemaal herhaald en ook in 1922, 1930 en 1933 was de ploeg uit de Deventer kampioen van Nederland.

Gouden periode

De ‘Gouden periode’ uit de historie van Go Ahead komt uit de jaren 60. Nadat het zich had opgewerkt tot de Eredivisie bereikte het ook in de beker een prestatie. Go Ahead reikte tot de finale in 1965 maar moest hierin zijn meerdere erkennen in Feyenoord. Het mocht ondanks de tweede plaats toch deelnemen aan de Europacup II waar het tegen Celtic uitkwam. Go Ahead ging hierin echter hard onderuit met 6-0 en 1-0. Het zou de enige Europese wedstrijd voor Go Ahead zijn op de Intertoto na.

Go Ahead Eagles

In 1971 splitste de amateurtak en de proftak van Go Ahead zich en ging de proftak onder voorspraak van de huidige trainer Barry Hughes verder onder de naam Go Ahead Eagles. Nadat Go Ahead Eagles uit de Eredivisie degradeerde, hier weer terugkeerde en opnieuw uit verdween speelde het zeventien jaar op rij in de Eerste divisie. Hierin bouwde het een reputatie als reuzendoder op waarin vooral in het bekertoernooi prestaties werden neergezet. Zoals in 2009/2010 toen het de halve finale bereikte na overwinningen van de ploeg uit Deventer op NAC Breda en Heracles Almelo. In datzelfde seizoen was Go Ahead Eagles ook dichtbij promotie maar in de verlenging van het beslissende duel ging het onderuit tegen Willem II.
 
Nadat het driemaal niet gelukt was om middels een periodetitel promotie af te dwingen lukt het Go Ahead Eagles in het seizoen 2012/2013 dan toch om te promoveren. Na eerst FC Dordrecht en Eredivisionist VVV Venlo uit te schakelen won de ploeg uit Deventer het beslissende tweeluik van Volendam. Hierdoor keerde Go Ahead Eagles weer terug in de Eredivisie.

Bekende spelers

Bekende (ex-) spelers van Go Ahead Eagles  zijn onder ander Henk ten Cate, Johan Derksen en Marc Overmars, die veel voor de club heeft betekend toen deze het financieel moeilijk had. Maar ook Niels Kokmeijer, die na een harde overtreding van Rachid Bouaouzan een dubbele beenbreek opliep en nooit meer kon voetballen, was een speler van Go Ahead Eagles.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY