SHARE
Feyenoord uit Rotterdam is één van drie traditionele topclubs uit Nederland. De club die zijn thuiswedstrijden speelt in het Stadion Feijenoord, voornamelijk bekend als De Kuip, is de eerste club uit Nederland dat een groot Europees succes boekte. Het won in 1970 de Europacup I en de UEFA Cup in 1974 als eerste Nederlandse club. Naast deze Europese successen behaalde het 14 landstitels, 11 KNVB-bekers en tweemaal de Johan Cruijff schaal.

Volksclub

Feyenoord is één van de oudere clubs uit de Eredivisie en staat bekend als de club van het volk. Toen men, zestien jaar na oprichting van de club, in 1924 voor het eerst kampioen van Nederland werd zag men het als een overwinning van het volk op de ‘hoge heren’. In 1930 volgde de eerste overwinning van de KNVB Beker waarna de Rotterdammers in de jaren dertig en veertig zeven keer kampioen werd en vijf bekers won. De eerste dubbel voor Feyenoord was in 1965.

Successen in Europa

De jaren zeventig staan voor Feyenoord bekend als de Europese succesjaren. De Rotterdammers wonnen zowel de Europacup I als de UEFA Cup als eerste ploeg in Nederland en daarnaast werd de Wereldbeker ook nog toegevoegd aan de prijzenkast. Tien jaar na de UEFA Cup winst van 1974 beleefde het legioen opnieuw een topjaar met onder meer Johan Cruijff en Ruud Gullit in de gelederen. De Rotterdammers wonnen dat jaar zowel de beker als de titel waarna in de jaren negentig nog twee landstitels en vier KNVB-bekers werden binnengesleept.
 
Één van de grootste succes van Feyenoord is de tweede UEFA Cup winst van 2002. Waar het Nederlandse voetbal Europees gezien wat was teruggezakt ten opzichte van de jaren zeventig/tachtig lukte het de club, onder leiding van trainer Bert van Marwijk, met de Cup aan de haal te gaan. In een finale in de eigen Kuip won Feyenoord mede dankzij de grote man Pierre van Hooijdonk van Borussia Dortmund. Mede dankzij de moord op Rotterdammer Pim Fortuyn, die een dag eerder plaatsvond, was het Rotterdamse volk door het dolle heen na de winst in de eigen Kuip. Het laatste succes van de Stadionclub dateert van 2008 toen ook onder Van Marwijk, de KNVB beker werd gewonnen.

Feyenoord in zwaar weer

Na die laatste bekerwinst in 2008 gaat het financieel steeds minder met Feyenoord, dat uiteindelijk geholpen wordt door een groep investeerders onder de naam Vrienden van Feyenoord. Hierna wordt Martin van Geel aangesteld als technisch directeur en Ronald Koeman wordt de nieuwe trainer. Het beleid komt meer op talenten ontwikkelen te liggen en daarmee begint Feyenoord aan een nieuw tijdperk.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY