SHARE
FC Utrecht, afkomstig uit de gelijknamige Domstad, bestaat sinds 1970 en is van origine een fusie tussen USV Elinkwijk, DOS en Velox. FC Utrecht, dat zijn thuiswedstrijden afwerkt in het Stadion Galgenwaard, is één van de vijf ploegen dat ten alle tijden in de Eredivisie heeft gespeeld. Het was hiermee de opvolger van DOS, dat vanaf de oprichting van het betaalde voetbal tot aan de fusie in 1970 ook continue in de Eredivisie uitkwam. FC Utrecht heeft een tweetal prijzen in de kast staan, te weten driemaal de KNVB Beker en eenmaal de Johan Cruijff Schaal.

Moeilijke periode FC Utrecht

FC Utrecht kende een lastig begin aangezien het door de fusie uit drie verschillende culturen bestond. Na die beginperiode ging het sportief gezien steeds beter met spelers als Willem van Hanegem en Hans van Breukelen in de gelederen. Toch ging het financieel slecht met Utrecht, dat eind jaren zeventig fraude pleegde en belastinggelden niet betaalden. Uiteindelijk gingen spelers van FC Utrecht geld inzamelen en gesteund door de achterban kon de gemeente niets anders dan het geld voorschieten en de club weerhouden van de afgrond.

Aartsrivaal

Grote rivaal van de club uit Utrecht is Ajax. FC Utrecht kent al een jarenlange strijd met de Amsterdammers. Reden voor de rivaliteit zou het feit zijn dat veel in Utrecht geboren spelers als Marco van Basten, Gerald Vanenburg en Wesley Sneijder vanaf het begin voor Ajax speelden en nooit voor FC Utrecht in actie kwamen. Later zouden Utrechtse talenten als Ibrahim Afellay en Ismaïl Aissati naar op vroege leeftijd naar PSV trekken.

Periode Van Seumeren

Bestuurlijk gezien kende Utrecht de nodige problemen. Verscheidene overnames gingen net niet door en voormalig voorzitter Jan Willem van Dop kwam in een conflict met de Raad van Commissarissen wat uiteindelijk leidde tot een rechtzaak waarna de RvC opstapte. Uiteindelijk werd Utrecht in 2011 toch opgekocht door ondernemer Frans van Seumeren, die momenteel nog steeds eigenaar is.

Prijzenkast

FC Utrecht behaalde in de clubgeschiedenis vier prijzen. Driemaal werd de KNVB Beker gewonnen en Utrecht staat dan ook bekend als een echte cupfighter. In totaal stond het vijf keer in de finale waarvan het er drie won. Zowel in 2003 als in 2004 pakte het de beker tegen Feyenoord (4-1) en FC Twente (1-0) waarna in het 2004 ook nog de Johan Cruijff Schaal won door rivaal Ajax te verslaan met 4-2. De laatste bekerprestatie van FC Utrecht dateert van het seizoen 2010-2011, toen de halve finale werd gehaald.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY