SHARE
Football Club Twente, bekend als FC Twente, ontstond op1 juli 1965 na een fusie tussen Sportclub Enschede en de Enschedese boys. De club is afkomstig uit Enschede en speelt zijn wedstrijden in de Grolsch Veste. FC Twente, dat de bijnaam De Tukkers kent, won driemaal de beker en veroverde eenmaal het landskampioenschap. Europees gezien was de beste prestatie de finale van de UEFA Cup, waarin het de meerdere moest erkennen in Borussia Mönchengladbach. Daarnaast won het eenmaal de Intertoto Cup in 2006.

Jaren ’70

Na een lastige beginperiode kende FC Twente onder trainer Kohn in de jaren zeventig zijn eerste sportieve successen. Met onder andere Arnold Mühren in de gelederen bereikte FC Twente in 1973 de halve finale van de UEFA Cup. Het seizoen erop eindigde het tweede in de Eredivisie waarna het in 1975 verliezend finalist was in de KNVB Beker én de UEFA Cup. De eerste echte hoofdprijs werd gepakt in het seizoen 1976-1977 toen De Tukkers de KNVB Beker wonnen nadat het in de finale met 3-0 van PEC Zwolle versloeg. In de jaren zeventig bereikte de club uit Twente ook nog de halve finale van de Europacup II en nogmaals de finale van de KNVB beker.

Jaren ’80

FC Twente kende aan het begin van de jaren tachtig de eerste (en vooralsnog laatste) degradatie naar de Eerste Divisie. Een jaar later eindigde de club uit Enschede tweede waardoor het onmiddellijk terugkeerde in de Eredivisie. Vervolgens werd Twente een aantal keer op rij derde waarmee het zich nestelde in de subtop van de Eredivisie. Europees kon het echter maar weinig uitrichten en werd het telkens in de eerste ronde van de UEFA Cup al uitgeschakeld. Het nieuwste succes liet tot 2001 op zich wachten toen onder Fred Rutten de beker opnieuw gewonnen werd.

Successen FC Twente

Nadat in 2003 onder leiding van de nieuwe voorzitter Joop Munsterman en commercieel directeur Jan van Halst een faillissement was afgewend bouwde de club uit Enschede onder de tweede termijn van Rutten aan nieuw tijdperk. Hierin zette De Tukkers de weg omhoog in die uiteindelijk onder Steve McClaren tot een hoogtepunt kwam. In zijn eerste jaar pakte Twente net mis met de tweede plaats in zowel de competitie als de beker maar een jaar later was er dan eindelijk de eerste landstitel voor de Tukkers. Het jaar daarop onder opnieuw een nieuwe trainer, Michel Preud’homme, pakte Twente ook nog eens de beker en de Johan Cruijff Schaal werd gewonnen in zowel 2010 als 2011. Het zou het laatste succes tot nu toe zijn want de afgelopen jaren kenden De Tukkers teleurstellende resultaten in de Eredivisie met een 8e en 6e plaats.

De geheimen van FC Twente

Momenteel zit FC Twente aan de rand van de afgrond. Door geheimen te hebben voor de KNVB verloor de club uit Enschede bijna haar licentie. Echter besloot de beroepscommissie van de KNVB FC Twente in hun gelijk te stellen, waardoor de club ook in het seizoen 2016/2017 in de Eredivisie speelt. Of ze de komende jaren kunnen overleven moet nog blijken. Zelf verwachten ze komend seizoen tegen degradatie te vechten.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY