SHARE
Excelsior is op 23 juli 1902 in de Rotterdamse wijk Kralingen opgericht door een groep vrienden. Stadion Woudestein is de thuishaven van Excelsior, dat plaats biedt aan 3531 toeschouwers. Excelsior was een van de eerste arbeidersclubs in de voetbalwereld, dat bekend stond als elitesport. De Kralingers werden in totaal drie keer kampioen van de Eerste Divisie (1973-1974, 1978-1979, 2005-2006)
 
Excelsior was de allereerste club in Nederland met shirtsponsoring. De club hard een grote A op het shirt, refererend aan geldschieter Rob Albers van Akai.

Satellietclub Feyenoord

De Kralingers waren jarenlang een satellietclub van Feyenoord (1997-2005). Er werden elk seizoen diverse spelers van Feyenoord verhuurd aan de stadsgenoot, waardoor de Kralingers te boek stond als opleidingselftal van grote broer Feyenoord.
 
De club kende ups en downs in het betaald voetbal. De Rotterdamse club heeft door de jaren heen zowel in de Eredivisie als de Eerste Divisie gespeeld. In het begin van de jaren ’80 waren de Rotterdammers een vaste waarde in de Eredivisie, maar na het seizoen 1987/1988 verbleven de Kralingers jarenlang in de Eerste Divisie.
 
Mede door de samenwerking met Feyenoord wist de club opnieuw te promoveren naar de Eredivisie, in het seizoen 2001-2002.  Dit bleek echter van korte duur, want het seizoen erna degradeerde het weer. Na het stopzetten van de samenwerking met Feyenoord wist de derde club uit Rotterdam toch te promoveren. In de jaren erna pendelden de Rotterdammers tussen de Eerste Divisie en Eredivisie.

Faillissement Excelsior

Op 15 januari 2014 werd Excelsior bijna failliet verklaard. De club had een tekort van drie miljoen euro. De problemen werden uiteindelijk opgelost, waardoor de Kralingers uit de schulden kwamen.
SHARE
Previous articleGeschiedenis AZ
Next articleGeschiedenis FC Groningen

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY