SHARE

De Alkmaar Zaanstreek-combinatie, beter bekend als AZ, is van origine een fusie tussen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. De ploeg, afkomstig uit Alkmaar, kende twee glorieperiodes in de geschiedenis van de club. De eerste periode liep van medio 1976 tot medio 1982 en leverde de eerste landstitel en driemaal de beker op. De tweede periode start in medio 2004 met een halve finale in de UEFA Cup als prestatie totdat men in 2009 voor de tweede maal kampioen van Nederland werd.

Topscorer AZ

AZ werkt zijn thuiswedstrijden inmiddels af in het AFAS Stadion, de opvolger van het roemrijke Alkmaarderhout. Topscorer aller tijden is Kees Kist met maar liefst 259 doelpunten, een aantal waarmee hij de club hielp aan één titel en driemaal de beker. Eveneens bereikte AZ met Kist in de gelederen de finale van de UEFA Cup in het seizoen 1980/1981.

Tijdperk Scheringa

De man die de club terug bracht naar de Nederlandse top na een verval van ruim 20 jaar was Dirk Scheringa. De zakenman investeerde als nieuwe voorzitter van AZ via zijn eigen bedrijf, de DSB Bank, flink in de club. Tijdens de opstand van de Alkmaarders viel ook het UEFA Cup avontuur in het seizoen 2004/2005. Met Co Adriaanse aan het roer versloeg AZ onder meer Glasgow(1-0) en Auxerre (2-0) en schakelde het later Sjachthar Donetsk en het Spaanse Villareal uit. Uiteindelijk was het Sporting Club de Portugal die de Alkmaarders stuitte. Na een zinderende wedstrijd in de Alkmaarderhout was het na verlenging Sporting dat vanwege de uit-doelpunten aan het langste eind trok.
 
Hierna groeide AZ als club verder en verliet het de Alkmaarderhout voor een nieuw en groter stadion, hedendaags het AFAS-stadion. 2009 was een dubieus jaar voor de Alkmaarders. Het pakte in april de landstitel na een grandioos seizoen en pakte vervolgens de Johan Cruijff-schaal maar zag eigenaar Dirk Scheringa in oktober failliet verklaard worden. Het laatste succes van AZ dateert van het seizoen 2012-2013 waarin het de KNVB-beker voor de vierde maal won.
SHARE
Previous articleGeschiedenis Ajax
Next articleGeschiedenis Excelsior

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY