SHARE
AFC Ajax, vernoemd naar de Griekse held, is één van de drie traditionele topclubs van Nederland. Ajax heeft 32 landstitels, 18 bekers, 4 Europacups I, 8 Johan Cruijff schalen, 1 Uefa Cup, 1 Europa Cup II, 3 Supercups en 2 wereldbekers op zijn naam staan. Daarmee is het samen met PSV de beste Nederlandse club op de UEFA-ranglijst. De ploeg uit Amsterdam kende drie grote perioden in de geschiedenis. De periode met clubtopscorer Piet van Reenen(1931-1939), de periode met Ajax-icoon Johan Cruijff (1965-1973) en de periode met talenten als Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert (1991-1996).

Topscorer Van Reenen

Ajax speelt zijn wedstrijden tegenwoordig in de Amsterdam Arena, net buiten Amsterdam. Topscorer aller tijden is Piet van Reenen. In de eerste gouden periode van de Amsterdamse club scoorde Van Reenen maar liefst 273 doelpunten, een aantal dat verder door niemand is verbeterd. De doelpunten van Van Reenen bezorgden de Amsterdammers maar liefst 5 kampioenschappen. Deze periode werd echter ruw verstoord door de Tweede Wereldoorlog.

Totaalvoetbal Ajax

De grote man van die periode bij de Ajacieden is natuurlijk niet Piet van Reenen maar het icoon Johan Cruijff. Cruijff was samen met toenmalig coach Rinus Michels verantwoordelijk voor het ‘totaalvoetbal’ waarmee Ajax driemaal op rij de Europacup I (voorloper van de Champions League) won. Daarnaast pakte de club in deze ‘platinatijd’ eenmaal de wereldbeker en werd het zes keer kampioen. Cruijff zelf naderde Van Reenen heel dicht als topscorer aller tijden maar bleef steken op 271 doelpunten.

Periode Van Gaal

De laatste glorieperiode in Europa komt van de jaren ‘90. Hierin speelden de Godenzonen met talenten als Bergkamp, Kluivert, Seedorf, Davids en Van der Sar onder leiding van Louis van Gaal. Deze gouden lichting won het kampioenschap driemaal op rij, pakte de UEFA Cup en het kroonstuk kwam in 1995 toen Ajax de Champions League won. Een jaar later stond Ajax opnieuw in de finale, toen was Juventus na strafschoppen echter te sterk. Dopingverhalen leken de beker alsnog naar Amsterdam te sturen maar de UEFA besloot dat de beker in Turijn bleef.
 
Inmiddels is Ajax bezig aan een goede reeks in eigen land met drie kampioenschappen op rij maar dat is anders geweest. Na een zwakke periode tot aan 2010 startte Johan Cruijff de fluwelen revolutie waarbij het bestuur van de troon werd gestoot en met Frank de Boer als hoofdtrainer en oud spelers als bestuursleden een nieuwe periode werd ingeslagen
SHARE
Previous articleGeschiedenis ADO Den Haag
Next articleGeschiedenis AZ

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY