SHARE

Alles Door Oefening Den Haag, kortweg ADO, is de grootste ploeg afkomstig uit Den Haag. De Residentieclub, zoals ADO in de volksmond wordt genoemd werkt zijn thuiswedstrijden tegenwoordig af in Kyocera stadion, vernoemd naar de hoofdsponsor Kyocera. Het nieuwe stadion is pas in gebruik sinds 2007 en was de vervanger van het Zuiderpark, waar ADO het grootste gedeelte van zijn bestaan speelde. In het Zuiderpark ontstond ook het ‘Haag kwartiertje’ waarbij de fanatieke aanhang het laatste kwartier nog eens extra achter de ploeg gaat staan.

Glorieperiode ADO Den Haag

De grootste glorieperiode van de club valt tijdens de Tweede Wereldoorlog in de jaren ‘40. Tijdens die voor het land zware periode werd de competitie nog verdeeld in afdelingen waarin ploegen uit dezelfde regio moesten strijden om een plekje in de landskampioenscompetitie. In 1942 kent ADO Den Haag een seizoen waarin het onoverwinnelijk is in de eigen afdeling. In de daaropvolgende landskampioenscompetitie pakt het de titel boven onder andere Heerenveen en AGOVV. Het jaar daarna gaat het zowaar nog beter en wordt in de kampioenscompetitie het Heerenveen van Abe Lenstra met 8-2 verlagen en gaat ook Feyenoord met 1-3 de boot in. Zo pakt ADO twee titels op rij in 1942 en 1943 maar verdwijnt het vervolgens uit de top van het Nederlandse voetbal.

Periode Happel

In het moderne voetbal zoals wij het kennen is met name de periode onder Ernst Happel een belangrijke. Nadat eerder de derde plaats in de competitie werd bereikt met Europees voetbal als gevolg werd viermaal de finale van de beker gehaald waarin het de vierde maal uitgerekend tegen aartsrivaal Ajax raak was. De toevoeging van clubiconen Dick Advocaat en Lex Schoenmakers zorgden er uiteindelijk bijna voor dat de ploeg van Happel, die zelf in ‘69 naar Feyenoord vertrok, kampioen werd. In 1971 eindigde ADO Den Haag als derde in de competitie nadat het vanaf de start van het seizoen 17 wedstrijden op rij ongeslagen bleef.

Degradatie / Promotie

Een ongekende prestatie van de ploeg uit Den Haag is het feit dat het na degradatie naar de Eerste Divisie in 1982 een aantal jaar later in het seizoen 1985/1986 ongeslagen kampioen werd van diezelfde Eerste Divisie. Een prestatie die tot op heden nog nooit is geëvenaard. Daarnaast is met name het aantal trainers in Den Haag dat internationaal doorbrak is opmerkelijk met Dick Advocaat en Martin Jol als bekendste namen.
SHARE
Previous articlePES 2017 trailer
Next articleGeschiedenis Ajax

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY